Bijna 10% van de aanbestedingen met CO2 -Prestatieladder

Van alle aanbestedingen in Nederland wordt bij bijna 10% de CO2-Prestatieladder ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Significant dat gedaan is in opdracht van SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen). Inmiddels gebruiken al 75 overheidsinstanties de CO2-Prestatieladder. Zo stimuleren ze bedrijven om CO2 te reduceren.

Eerste aanzet tot CO2-reductie

Jaren geleden is ProRail gestart met het stimuleren van CO2-reductie bij hun leveranciers. Bedrijven die een bepaald niveau op de CO2-Prestatieladder hebben, krijgen een fictieve korting op de aanbestedingsprijs. Hierdoor kun je als bedrijf in de GWW-sector al niet meer zonder de CO2-Prestatieladder. Onderzoek heeft aangetoond dat de CO2-Prestatieladder tot daadwerkelijke CO2- reductie in de sector heeft geleid. De afgelopen jaren is het CO2-Prestatieladdercertificaat ook door andere branches overgenomen. Mede doordat overheidsorganisaties het nu ook in aanbestedingscriteria hebben opgenomen, zie je het certificaat steeds meer in o.a. de facilitaire dienstverlening, handelsbedrijven en ICT.

Inzicht en reductie

Bedrijven met het CO2-Prestatieladdercertificaat hebben inzicht in hun CO2-emissies en hebben een programma opgesteld om CO2 te reduceren. Daarnaast is er een communicatieplicht en wordt verwacht dat een bedrijf deelneemt aan een initiatief in de keten om kennis te delen over CO2-reductie.

Voordelen CO2-Prestatieladder

Naast het feit dat het certificaat voordeel geeft in aanbestedingen, leiden de CO2-reducties ook direct tot kostenbesparing op energie en brandstof. Bovendien kan een bedrijf zich met de CO2-Prestatieladder profileren als een duurzame organisatie. Geen verrassing dus dat de CO2-Prestatieladder is het snelst groeiende duurzaamheidscertificaat van Nederland is!

Ook aan de slag met CO2-Prestatieladder?

Wilt u ook aan de slag met de CO2-Prestatieladder? Neem vrijblijvend contact op met onze duurzaamheidsadviseur via 0182 – 541 484 of maak gebruik van het contactformulier.