Elektrisch wagenpark biedt zakelijke dienstverleners volop kansen voor CO2-neutraal ondernemen

De komende jaren zal elektrisch rijden voor leaserijders steeds aantrekkelijker worden. Zowel voor het bedrijf (lagere totale mobiliteitskosten) als voor de werknemer (minder bijtelling, acceptabele actieradius). Voor dienstverlenende organisaties is mobiliteit vaak de grootste post in de CO2-footprint. Leaserijden biedt kansen voor een forse daling van de uitstoot en zorgt er daarmee voor dat CO2-neutraliteit binnen handbereik komt.

Dalende kosten elektrisch rijden

Meer en meer onderzoeken wijzen erop dat de prijs van elektrisch aangedreven auto’s de komende jaren zal teruglopen. Dit komt vooral door goedkopere accu’s. Accu’s bepalen nu vaak nog de helft van de kostprijs van de auto. De variabele kosten van elektrisch rijden zijn op dit moment al een stuk lager dan auto’s die rijden op fossiele brandstof. Niet alleen de brandstof-/energiekosten zijn lager, maar ook de kosten van onderhoud. Elektrische auto’s hebben namelijk veel minder bewegende onderdelen dan een conventionele auto.

Acceptabele actieradius voor zakelijk vervoer

Een andere belemmerende factor voor leaserijders is op dit moment nog de actieradius van elektrische auto’s. Maar met de Opel Ampera-E komt dit jaar de eerste middenklasser op de markt met een range van theoretisch 500 km. Daarmee is deze auto ook voor zakelijk verkeer interessant. De komende jaren zullen ook andere fabrikanten met vergelijkbare auto’s op de markt komen.

Fiscaal beleid

Ten slotte is het huidige fiscale beleid zo ingericht dat alleen nog volledig elektrisch aangedreven auto’s in aanmerking komen voor het voordelige bijtellingstarief van 4%. Dit alles zal de komende jaren leiden tot een zeer snelle transitie van het leasewagenpark naar volledig elektrisch.

CO2-neutraal binnen handbereik

Bovenstaande ontwikkelingen bieden dienstverlenende organisaties veel kansen om hun CO2-footprint drastisch terug te brengen, omdat mobiliteit vaak meer 75% van hun CO2-footprint uitmaakt. Samen met het opwekken of inkopen van groene stroom komt écht CO2-neutraal binnen handbereik.

Ook op weg naar CO2-neutraal?

Wilt u ook aan de slag met de CO2-footprint van uw organisatie?

Daarnaast start over een paar dagen de Mobiliteitsbattle Twente. Daarin gaan bedrijven de strijd met elkaar aan om zuiniger te rijden en zo te werken aan CO2-reductie van het wagenpark. Meer informatie vindt u hier: www.mobiliteitsbattle.nl