Minimaal energielabel C voor kantoren in 2023

Energiebesparing binnen utiliteitsgebouwen wordt een belangrijk speerpunt in de komende jaren. Vanaf 2023 mag geen enkel kantoor meer gebruikt worden met een energielabel slechter dan label C. Eigenaren van energie slurpende kantoren worden dus wettelijk verplicht hun kantoren energiezuiniger te maken. De hamvraag: hoe staat uw kantoorpand er voor? Is uw pand wel toekomstbestending en welke stappen moet u op korte termijn zetten?

Investering energiebesparende maatregelen

Kantoren met een energielabel van D tot en met G mogen vanaf 2023 niet meer worden gebruikt. Dit vraagt om een noodzakelijke investering in energiebesparende maatregelen van een grote groep eigenaren.

De maatregel moet ruim acht petajoule energiebesparing per jaar opleveren. De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig € 860 miljoen investeren in energiebesparende maatregelen, schrijft Blok. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de drie en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.

Wat is de impact voor u?

De impact voor eigenaren van panden die niet minimaal een C-label bezitten, is behoorlijk. In de komende periode daalt niet alleen de verkoopwaarde aanzienlijk, ook daalt de verhuurbaarheid en is het pand vanaf 2023 zelfs onbruikbaar. Het is dan ook noodzakelijk om op korte termijn te investeren in energiebesparende maatregelen.

Kantoren met een label D, E of F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om label C te halen. Aanpassingen aan installaties (bijvoorbeeld verlichting) zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig. Maar hoe weet u nu welke maatregelen voor uw pand interessant zijn? Een maatwerkadvies geeft u hierop het antwoord.

EPA-U maatwerkadvies

Met het EPA-U maatwerkadvies krijgt u inzicht in de belangrijkste mogelijkheden van uw pand. Het maatwerkadvies geeft inzicht in de mogelijkheden van energiebesparing, de investeringen die daarvoor nodig zijn en de terugverdientijden. Vaak zijn energiebesparende maatregelen te financieren met (fiscale) subsidie.

Rol Zienergie

Wilt u weten hoe u ervoor staat? De specialisten van Zienergie begeleiden u graag gedurende het hele traject en behalen het maximale resultaat voor u. Zo wordt ook uw pand toekomstbestendig. Neem vrijblijvend contact met ons op.