Provincie steden kampen met fileleed

De stadcentra van provincie steden kampen steeds meer met toenemend fileleed.

Dit meldde de NOS afgelopen week. Volgens het verkeerskenniscentrum CROW rijdt binnenkort iedereen stapvoets tijdens de spits.

Spits in Zwolle

Ook in Zwolle wordt het drukker en drukker. Verkeersregelaars moeten op extra drukke plekken het verkeer in goede banen lijnen.

Wethouder Filip van As herkent het algemene beeld dat het drukker wordt op de weg. Maar zijn stad neemt wél maatregelen, zegt hij tegen de NOS: “Al jarenlang.” Ze proberen in de stad vooral meer mensen via het openbaar vervoer te laten reizen en de fiets.

Maatregelen treffen: Mobiliteitsbattle kansrijk

Volgens de ANWB nemen al veel gemeentes maatregelen. Eén oplossing die werkt voor elke stad, die bestaat volgens woordvoerder Ad Vonk niet. Hij zegt tegen de NOS: “Het is heel complexe materie. Op elke plek is weer een andere dynamiek.”

Onder andere het welbekende spitsmijden moet er dus voor zorgen dat de verkeersdrukte binnen de perken blijft. Zeker werkgevers heb hier een groot aandeel in. Werknemers worden immers op een bepaalde tijd op hun werk verwacht. De Mobiliteitsbattle heeft als doel om de doelstellingen vanuit de gemeente te koppelen aan voordelen voor ondernemers. Tijd is geld, ook wanneer werknemers lang vaststaan in de toenemende verkeersdrukte.

Grootste facilitaire kostenpost? Mobiliteit

Mobiliteit is één van de grootste facilitaire kostenposten van organisaties. Een medewerker met leaseauto kost een bedrijf gemiddeld zo’n € 11.000 per jaar en een medewerker die een reiskostenvergoeding ontvangt, gemiddeld € 1.100 per jaar. Daar zitten kosten door tijdverlies als gevolg van files nog niet eens bij (ongeveer € 1 mld. in heel Nederland). Bij deelname aan de Mobiliteitsbattle gaan werknemers de strijd aan om zo veel mogelijk brandstof te besparen en spits te mijden. Goed voor de portemonnee van de werkgever, de veiligheid van medewerkers, het milieu en het fileprobleem in Zwolle. Op dit moment vindt er voor de tweede maal een Mobiliteitsbattle plaats binnen de gemeenten Zwolle en Kampen, georganiseerd door Zienergie.

Mogelijkheden voor u in kaart

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een Mobiliteitsbattle in uw organisatie of gemeente? Neemt u dan contact op Sander Zondervan via 0182 – 541 484 of maak gebruik van het contactformulier.